Fortsätt till huvudinnehåll

Världens minsta blåval


Den minsta blåvalen hittades i Spångasjön i Hestra år 2016. Den upptäcktes av en man vid namn Valle Wahlgren, en dag när han tog ett morgondopp, under simturen fick han kramp och valen kom då till undsättning och räddade honom.
När valen hittades var den 117 cm lång och vägde 37kg. Ett forskarteam från Finland kom till Spångasjön för att studera valen. Det visade sig att den var 24 år gammal och att den slutat växa då den behövde saltvatten för att kunna växa. Detta kom dem fram till genom att studera valens tänder.
Upptäckten kom upp i lokaltidningen Västboandan och det blev en rikstäckande nyhet.
Det visade sig att det var ett hemligt forskningsprojekt år 1992 som låg bakom att valen hade flyttats till sjön. Projektet gick ut på att se hur en val klarade sig i en insjö istället för ett hav.
Att forskningen avtog berodde på att pengarna tog slut och projektet lades ner.
Badgäster har uppmärksammat att vattnet i sjön har blivit renare och mer turkos i färgen. Anledningen till detta är att valen äter upp skräpet och att avföringen blir turkos, detta gör att vattnet blir klarare och finare. Valen uppskattar alla badgäster detta visar han genom att göra ett hopp i vattnet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Världens största ägg

Världens största ägg ruvade strutsen Malcolm på. Han levde på en strutsgård i södra Australien. Ägget var ungefär 200 gånger så stort som ett vanligt hönsägg och vägde ungefär 12,652 kg. Det var 50 centimeter högt. Ägget såldes på en auktion i New york för 970 400 dollar som i svenska pengar blir exakt 8 021 132,32 kr. Strutsen Malcolm ruvade på ägget i 45 dagar. När ägarna av strutsfarmen fick syn på det enorma ägget blev dom väldigt häpna.    Malcolm^

Världens största korthus

Spansken Manolo Castro är ägaren av världens största korthus som byggdes i Madrid 31/4 2011 och var klar 31/7 2011. 357 269 kort användes vilket motsvarar 6872 kortlekar samt så väger den 317 kg, trots detta så var det endast Manolo som byggde på det och det var därför det tog 3 månader att färdigställa. Manolo har siktat in sig på att slå ett nytt världsrekord på att bygga det största sandslottet.